29 Nov 2022
SSL certifikati

Kaj je EV SSL certifikat?

Kaj je EV SSL certifikat?

SSL certifikat varuje povezavo med spletno stranjo in obiskovalci. Varnostne certifikate delimo na domenske, poslovne in razširjene. Slednji omogočajo najvišjo stopnjo varnosti, kot takšni pa so primerni za največje organizacije, ki na dnevni ravni operirajo z veliko količino osebnih, bančnih in drugih občutljivih podatkov.

Glavne prednosti razširjenega EV SSL certifikata

Gre za najbolj učinkovit in napreden SSL certifikat, ki se od drugih razlikuje v nekaj pomembnih lastnostih. Poglejmo, katere so to.

1. Zelena vrstica v brskalniku

Najbolj očitna in pomembna prednost pred ostalimi vrstami SSL certifikatov je zelena vrstica v brskalniku. Le-ta obiskovalcem spletne strani takoj pove, da prenos podatkov poteka na varni povezavi. Zelena vrstica poleg ikone varnostne ključavnice prikazuje tudi ime podjetja oz. organizacije, za katero je bil certifikat izdan. Dodatno informacijo pa predstavla še dvočrkovna kodo države, v kateri ima naročnik certifikata svoj sedež.

Zelena vrstica v brsklaniku
Izgled zelene vrstice (ki jo omogoča EV certifikat) v brskalniku Google Chrome.

Ker zeleno vrstico prepozna že večina spletnih uporabnikov, bo-le ta v primeru spletne trgovine pozitivno vplivala tudi na spletno prodajo. Temu v prid govori podatek, da se po namestitvi razširjenega EV SSL certifikata prihodki spletne trgovine v povprečju povečajo za kar 20 %!

2. Večje zaupanje in prepoznavnost

Ker uporabniki prepoznajo najbolj varen certifikat, bo vaša spletna stran ali trgovina pridobila tudi večje zaupanje in spletno prepoznavnost. Vse to pa bo pripomoglo k uspešnemu grajenju vaše blagovne znamke na spletu.

3. Najvišja stopnja verodostojnosti

Pridobitev razširjenega EV SSL certifikata ni preprosta in zajema kar nekaj korakov preverjanja. Posledično je skoraj nemogoče, da bi prišlo do neupravičene izdaje certifikata, česar se zavedajo tudi njihovi izdajatelji.

SSL certifikat
Za razširjeni SSL certifikat se odloča vse večje število velikih podjetij.

Izdajatelji EV SSL certifikatov ponujajo garancijo, ki večinoma presega 1.500.000 ameriških dolarjev. To pomeni, da če bi izdajatelj izdal certifikat za nepreverjeno podjetje, bi v primeru zlorabe krilo škodo do prej omenjene vrednosti.

Komu je namenjen razširjeni EV SSL certifikat?

Ker gre za certifikat, ki zagotavlja najvišjo raven varnosti, je priporočljiv predvsem za večje spletne strani. Poleg večjih spletnih trgovin ga na svojih straneh najpogosteje uporabljajo:

  • finančne institucije,
  • vladni, državni in občinski organi,
  • izobraževalne organizacije,
  • večja “spletna” podjetja.

Potrebna dokumentacija za razširjeni EV SSL certifikat

EV certifikat lahko pridobijo le verodostojne organizacije, ki se prebijejo skozi serijo preverjanj in potrjevanj, za njegovo aktivacijo pa je treba počakati okoli 20 dni.

Prvi pogoj za njegovo pridobitev je, da je podjetje vpisano v enega izmed svetovnih poslovnih registrov. Če vaše podjetje tja še ni vpisano, se obrnite na svojega ponudnika SSL certifikatov, ki vam lahko ponudi dodatne informacije glede samega vpisa. Na tem mestu velja opozorilo, da ni dovolj, da je vpisano samo ime podjetja. Potrebno je namreč, da so izpolnjena vsa prazna polja, če je to mogoče.

Vnos podatkov v globalni poslovni register
V globalni poslovni register morajo biti vpisani vsi manjkajoči podatki.

Poleg izpolnjevanja tega pogoja boste potrebovali še dokazilo o:

  • obstoju podjetja,
  • fizičnem naslovu podjetja,
  • veljavni telefonski številki,
  • poravnanih davčnih obveznostih,
  • lastniku oz. direktorju podjetja.

Dodatno je potrebno predložiti še obrazec Prošnja za izdajo razširjenega EV SSL certifikata in Potrdilo o dogovoru.

Svetujemo vam, da izberete kakovostnega ponudnika SSL certifikatov, ki vam bo znal svetovati glede dokumentacije in vam tudi pravilno namestil razširjeni EV SSL certifikat.

Ne spreglejte