29 Nov 2022
Spletne zanimivosti

Zakaj spletno stran povezati z Google Search Console?

Zakaj spletno stran povezati z Google Search Console?

Če se ukvarjate s spletom ali katero drugo dejavnostjo, pri kateri je vaša spletna stran oziroma trgovina ključnega pomena za vaš posel, potem si boste vsekakor želeli povezati spletno stran z Google Search Console. Gre za spletno orodje, ki se je v preteklosti imenovalo Google Webmaster Tools in je bilo namenjeno razvijalcem spletnih strani.

Na splošno pa je orodje Google Search Console namenjeno tako razvijalcem kot seveda tudi lastnikom samih spletnih strani. To orodje vam bo namreč povedalo, kako uspešni ste na določena spletna iskanja, kaj morda na vaši strani ni urejeno, kje so možnosti za izboljšave in še marsikaj drugega.

Izjemno brezplačno orodje

Ljudje radi slišimo, da je nekaj brezplačno, in tokrat je to nadzorna plošča Google Search Console. Če vam je znano, kako zelo je pomembna dobra optimizacija spletne strani za spletne iskalnike (SEO), potem boste nadzorno ploščo zagotovo želeli uporabljati.

S pomočjo tega orodja boste Googlu sporočili, da vaša stran obstaja, preko nje boste naložili zemljevid spletne strani in poskrbeli za to, da bodo Googlovi robotki indeksirali vašo spletno stran ter jo uvrstili med zadetke. Kako visoko, pa bo odvisno tudi od tega, kako dobro boste izkoristili podatke, ki vam jih bo orodje posredovalo.

Enostavno kreiranje računa

Za kreiranje računa v Google Search Console bo treba zgolj slediti navodilom in verificirati vašo spletno stran. To pomeni, da boste potrdili, da gre zares za vaše spletno mesto, kar boste storili s pomočjo delčka kode, ki jo boste vstavili v glavo vaše strani, ali pa še bolj enostavno, kar s pomočjo orodja Google Analytics.

V slednjem primeru morate imeti pred verifikacijo zgolj operativen Google Analytics račun za to stran in zadeva bo potrjena z le nekaj kliki. Tako, pripravljeni ste na prejemanje vseh koristnih informacij, ki vam jih posreduje Google Search Console.

Analitika in opozorila na napake

Zelo dobrodošla so tudi opozorila, ki jih lahko to spletno orodje pošlje kar na vaš e-naslov. V tem primeru gre za morebitne težave s prikazovanjem na mobilnih napravah, morda blokiranje indeksiranja posameznih strani, prepočasno nalaganje in podobno.

Google Search Console - podatki v nadzorni plošči

Že na prvi strani vas bo pričakal graf uspešnosti, ki bo prikazoval, kako obiskana je bila vaša stran v določenem obdobju. Na zelo pregleden način si boste lahko ogledali število prikazov strani in klikov nanje, pa tudi razmerje, ki je posledica tega, kako zanimiva je bila vsebina META naslova in opisa za vaše obiskovalce.

Pregled ključnih besed

Še ena zelo dobrodošla funkcija v Google Search Console je pregled števila obiskovalcev, ki so se na vaši strani znašli potem, ko so v Google vpisali določeno ključno besedo. Tako boste vedeli, kaj vaši uporabniki iščejo in kako. Prav tako boste imeli na voljo za vse ključne besede podatek o poziciji, na kateri se stran nahaja glede na posamezno ključno besedo.

Prav ti podatki vam bodo pomagali pri načrtovanju dela v prihodnje, saj boste zagotovo želeli izboljšati določene pozicije, graf pa vam bo tekoče kazal, kako uspešni ste bili pri tem. Pa še ena zelo koristna zadevica. Povsem zgoraj boste opazili okence, v katerega boste enostavno prilepili URL naslov vašega novega članka in Google obvestili o njem. Na ta način se bo ta precej prej znašel med zadetki, kot bi se sicer.

Bombončkov v Google Search Console je še veliko, zato vam predlagamo, da si vzamete čas in podrobno raziščete to nadvse uporabno spletno orodje.

Navodila za uporabo Google Search Console: https://www.neoserv.si/blog/google-search-console

Ne spreglejte