29 Nov 2022
Registracija domene

Ime domene – izbira in registracija

Ime domene – izbira in registracija

Večkrat lahko zasledimo zapis: »Ime domene je vaše ime na spletu.« In res je tako. Z registriranim imenom se boste predstavljali širši publiki na svetovnem omrežju, zato je odločitev o imenu domene vsekakor izjemno pomembna. Ne le, ko gre za spletne strani, povezane s podjetjem oz. poslom, temveč tudi v primeru osebnih, ljubiteljskih spletnih strani. Marsikdaj namreč posamezniki dobijo (dobro) službo prav zato, ker delodajalcu predstavijo svoj spletni izdelek, včasih pa delodajalci celo sami, s pregledovanjem spleta, poiščejo kader. In dobro ime domene pri tem lahko le pomaga.

Ko izbirate ime domene, morate najprej definirati naravo vaše spletne strani. Bo spletna stran osebna, boste na njej predstavili svoj najbolj priljubljen hobi, morda svoje podjetje, storitev ali izdelek? Je vaš namen postavitev spletne trgovine, s katero želite čim hitreje postati prepoznavni? Izbira imena domene v veliki meri zavisi od namembnosti spletišča.

Konkretni nasveti za izbiro imena domene

Predstavite sebe: V primeru, da želite na spletni strani predstaviti sebe, svoje znanje in izkušnje, morda tudi dosedanje reference, je zagotovo najbolj smiselna registracija domene, v kateri je vključeno vaše ime. Se pravi nekaj v smislu: ime.com, priimek.si, ime-priimek.net. Če ste bolj znani oz. želite postati znani pod vzdevkom, registrirajte domeno, katere ime je enako vašemu vzdevku.

Plezanje
Če želite na spletu predstaviti svoj hobi, vključite naziv dejavnosti v ime domene.

Predstavite svoj hobi: Glede na to, da Google v svojem iskalniku še vedno daje prednost domenam, ki v imenu vključujejo tako imenovano ključno besedo, je najbolje registrirati takšno domeno. Se ukvarjate s plezanjem? Preverite, če je katera izmed domen plezanje.si, plezanje.com, plezanje.net ali plezanje.eu še prosta. So vaša strast namizne igre? Registrirajte domeno namizne-igre.com, kar vam bo hkrati tudi pomagalo, da se boste za iskalno poizvedbo ‘namizne igre’ hitreje uvrstili višje v iskalniku Googe.

Predstavite svoje podjetje: Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo, je, da gradite na imenu oz. prepoznavnosti svojega podjetja. S tem imamo v mislih, da je daleč najbolje registrirati domeno, katere ime je enako imenu podjetja. Na ta način vas bodo spletni obiskovalci najhitreje prepoznali, mnogo lažje pa bodo o vas širili tudi dobro besedo.

Predstavite svojo blagovno znamko: Velja enako kot v prejšnjem primeru. Registrirajte domeno z identičnim imenom. Priporočamo vam, da zakupite več domenskih končnic in se na ta način zavarujete pred konkurenco. Če pa je vaša blagovna znamka zaščitena, pa boste do registracije enakega imena tako ali tako upravičeni le vi. Istoimensko domeno sicer lahko registrira tudi nekdo drug, a če boste vložili tožbo, jo boste najverjetneje dobili. Še vseeno pa priporočamo registracijo več končnic, saj vam bodo tožbe le povzročale sive lase in kradle čas.

Registracija imena domene

Ko se spomnite dobrega imena domene, kar hitro preverite, če je domena še vedno na voljo za registracijo. To lahko zelo enostavno naredite na spletni strani PREVERI.SI, saj morate domeno le vtipkati v okence, orodje pa vam bo takoj dalo vedeti, če je domena zasedena ali ne. V kolikor je domena prosta in ste hkrati prepričani, da je ime domene za vašo bodočo spletno stran zagotovo ustrezno, domeno kar hitro registrirajte. Lahko se namreč zgodi, da že naslednji dan ne bo več prosta, kar vam prav gotovo ne bo ravno polepšalo dneva.

Preveri domeno - Preveri.si
Domeno preverite v orodju PREVERI.SI.

Sam postopek registracije domene je povsem enostaven, prav tako pa ne vzame veliko časa. Obiščite spletno stran izbranega registrarja (priporočamo Neoserv), v za to namenjeno okence vpišite svojo domeno, vpišite tudi svoje podatke in naročilo plačajte. To je vse, za ostalo bo poskrbel registrar in vas o uspešnosti registracije ter morebitnih nadaljnjih korakih obvestil.

Ne spreglejte