29 Nov 2022
Registracija domene

Zakaj registrirati več kot le eno domeno?

Zakaj registrirati več kot le eno domeno?

Domena predstavlja unikaten del spletnega naslova, prek katerega lahko uporabniki spleta dostopajo do želene spletne strani. Če nimate svoje domene, v praksi to pomeni, da ne morete imeti svoje spletne strani, na katero bi lahko privabljali številne obiskovalce in morda svoje kupce oziroma stranke.

V današnjem prispevku vam bomo zaupali, zakaj je smiselno registrirati več kot le eno domeno. Natančneje, razložili bomo, zakaj je pametno zakupiti istoimensko domeno v kombinaciji z različnimi domenskimi končnicami.

Ljudje si lažje zapomnijo ime podjetja

Zagotovo se tudi vi strinjate s trditvijo, da si je lažje zapomniti ime podjetja kot pa njegov spletni naslov. Večina od vas spletno stran podjetja ponavadi išče tako, da v vrstico URL vpiše samo ime domene, ker o domenski končnici niste povsem prepričani. Na koncu morda naletite na povsem drugo spletno stran, ki ste jo na začetku imeli v mislih. Vendar pa ste tudi tam našli vse potrebne informacije. Posledično ste se na njej zadržali dlje časa in celo pozabili na prvotno stran, ki ste jo nameravali obiskati.

S tem, kar smo vam ravnokar povedali, smo vam želeli na enostaven način pokazati in dokazati, da je registracija več vrhnjih domen vsekakor zelo smiselna. V nasprotnem primeru konkurenca lahko hitro prevzame obiskovalce in jih pretvori v redne stranke. Registracija več domenskih končnic je torej priporočljiva predvsem za podjetja, ki imajo svojo spletno stran.

Katere domenske končnice je smiselno registrirati?

Če nameravate imeti spletno stran v slovenskem jeziku, je najbolje, da registrirate vrhnje domene .si, .com, .net in .eu. Če pa na primer želite svojo spletno stran imeti v nemščini, registrirajte .de, .at, .com, .net in .eu. Za spletno stran v angleškem jeziku morate nujno registrirati vsaj domenski končnici .com in .net, sicer pa vam priporočamo tudi registracijo domen .org in .eu.

Kdaj registracija več vrhnjih domen ni smiselna?

Ena sama domena bo za vas dovolj, če vam bo spletna stran predstavljala le hobi. To v praksi pomeni, da s spletno stranjo ne nameravate nič zaslužiti. V tem primeru si izberite primerno domensko ime (ki ne bo predolgo in preveč zapleteno) ter ustrezno domensko končnico. Svetujemo vam, da izbirate med .si, .com, .net, .eu, .blog in podobnimi.

Zaščito pred konkurenco torej lahko dosežete z registracijo več domenskih končnic. Če boste registrirali več končnic, vas bo spletni uporabnik hitreje našel, čeprav je morda vtipkal naslov z »napačno« končnico in bil samodejno preusmerjen na pravo.

Ne spreglejte