29 Nov 2022
Domenske končnice

Ste vedeli, da lahko registrirate domeno .blog?

Ste vedeli, da lahko registrirate domeno .blog?

Med končnicami domen, ki so na voljo, se je najbolje odločiti za generične, ki jih iskalniki obravnavajo kot splošne za ves svet, ter seveda za lastno nacionalno končnico .si, ki se nanaša na slovenski geografski prostor. Med generičnimi, ki so primerne za ves svet, se vsake toliko pojavijo nove končnice, ki so bolj ali manj uspešne oziroma priljubljene.

Domene
Domene na sliki zagotovo poznate. Kaj pa katero izmed novejših?

Večino jih lastniki spletnih strani hitro »pograbijo«, saj je nova končnica priložnost, da si zagotovijo še eno odlično stran več, in to z dobrim imenom. Med te spada od konca leta 2016 tudi domena .blog, ki je razveselila vse pisce spletnih dnevnikov in podobnih vsebin, prav tako pa so jo odprtih rok sprejela vsa podjetja, ki želijo širiti svoje spletno udejstvovanje.

Komu je namenjena domena .blog?

Nove končnice so se razveselili v prvi vrsti pisci blogov, ki so doslej pisali v različnih sistemih za pisanje blogov, pri tem pa niso uporabljali lastne domene. Imeli so sicer možnost, da jo registrirajo, vendar so s tem pogosto izgubili pri prepoznavnosti, saj so izbrali nacionalno, torej lokalno končnico. Če ste pisali blog pri WordPressu, lahko sedaj poskrbite za domeno, ki bo odražala naravo vaše strani, seveda pa se lahko odločite tudi za izdelavo čisto lastnih spletnih strani s končnico .blog.

Domena .blog
Če blogate ali nameravate pričeti, se lahko odločite za registracijo domene .blog.

Zakaj je pomembno, da ima spletni dnevnik končnico, ki mu ustreza? Predvsem zato, ker uporabniki spleta takoj vedo, da so našli stran, ki izraža osebne izkušnje, mnenja in znanja.

Zakaj je nova končnica uporabna za vse?

Pisanje blogov se pogosto uporablja tudi za optimizacijo in za promocijo raznih podjetij, izdelkov, storitev in blagovnih znamk. Če uporabljate svojo poslovno stran za »uradne« informacije, ji lahko z registracijo nove domene z enakim imenom, a drugačno končnico, zagotovite odlično podporo. Tako lahko skrbite za dodatno poslovno komuniciranje, kjer so stališča nekoliko bolj sproščena, še vseeno pa vodijo k istemu cilju: povečanju prodaje.

Tudi v primeru, da se vam trenutno ne zdi pomembno, da je domena .blog v vaši lasti, saj je zaradi dodatnih vsebin ne potrebujete, je nakup vsekakor smiseln. Če ne zaradi drugega, enostavno zato, da je ne prepustite konkurenci. Pričakuje se namreč, da bo .blog ena tistih končnic, ki bodo zaradi svoje generičnosti hitro pošle oziroma jih bodo želeli prav vsi.

Kje lahko registrirate novo končnico?

Registracijo domene .blog vam omogočajo tudi nekateri slovenski registrarji (na primer NEOSERV.si), kar pomeni, da je pot do nje hitra in enostavna. V kolikor menite, da bi domeno lahko koristno uporabili, se nikar predolgo ne obotavljajte.

Ne spreglejte