29 Nov 2022
Registracija domene, Spletno gostovanje

Razlika med domeno in spletnim gostovanjem?

Razlika med domeno in spletnim gostovanjem?

Vsak začetnik, ki se odloči za svojo spletno stran, mora poznati osnovne pojme, kot na primer kakšna je razlika med domeno in gostovanjem. Sprva je lahko kar težko prepoznati, kaj je kaj in čemu je namenjeno. S pomočjo tega prispevka boste lahko enostavno ločili domeno od gostovanja.

Da poenostavimo: domensko ime je v prenesenem pomenu naslov hiše, spletno gostovanje pa so prostori v hiši, kamor lahko postavimo svoje pohištvo in ostale pripomočke.

Namesto naslova in poštne kode hiše so besede oziroma črke ali kombinacija obojih uporabljene za imenovanje spletne strani (naslov strani). Enako je z gostovanjem – disk in spomin strežnika (kot zidovi v hiši) hranita datoteke, ki skrbijo za delovanje strani. Več o domenah si lahko preberete na spletni strani podjetja registracija domen NEOSERV.

Za boljše razumevanje si oglejte spodnjo sliko.

Domena in gostovanje
Domena in gostovanje – razlike

Če za konec še enkrat povzamemo. Spletno gostovanje predstavlja prostor na strežniku, kamor so shranjene datoteke in podatkovne baze spletnih strani, prav tako tudi e-pošta. Na drugi strani pa imamo domene, ki predstavljajo spletne naslove, na katerih so posamezne spletne strani dostopne.

Ne spreglejte