29 Nov 2022
Registracija domene

Ali za obiskovalce iz tujine potrebujem dodatno domeno?

Ali za obiskovalce iz tujine potrebujem dodatno domeno?

Če imate na svoji spletni strani veliko obiskovalcev iz tujine, bi bilo pametno razmisliti o optimizaciji strani za različne države. En od načinov je, da takšnim obiskovalcem ponudite vsebino na povsem ločeni strani oz. domeni. Lahko pa se odločite za postavitev tuje strani v novo mapo ali kar na poddomeno. V nadaljevanju vam predstavljamo vse tri možnosti ter njihove glavne prednosti in slabosti.

Ločena mapa za posamezno državo ali jezik

Če je vaša domena spletna-stran.com, lahko denimo dodate mapo /de (spletna-stran.com/de) za vsebino, primerno za nemško govoreče obiskovalce, ali spletna-stran.com/it za italijansko govoreče obiskovalce. To je najbolj preprosta, brezplačna možnost, ki pa ni najbolj učinkovita. Takšna oblika ni najbolj optimalna za optimizacijo v iskalnih (SEO) in tudi veliko obiskovalcev ne ve, da je na takšni podstrani vsebina, ki je vezana na posamezno državo ali jezik.

Poddomena za vsako državo ali jezik

Uporaba poddomene vam omogoča, da v domeno dodate ključno besedo, vezano na vsebino na strani. V našem primeru bi bila poddomena za nemške obiskovalce lahko germany.spletna-stran.com, za italijanske pa italy.spletna-stran.com.

Ustvarjanje poddomene
Poddomeno ustvarite v svoji nadzorni plošči.

Poddomeno si lahko, tako kot ločeno mapo, dodate brezplačno, v nekaj korakih. Slabost poddomene je, da zahteva drugačno urejanje vsebine in tudi na SEO ne deluje najbolje.

Zakup nacionalne domene

Najbolj učinkovit način za obiskovalce iz tujine je, da zakupite nacionalno domeno, vezano na posamezno državo. Na primer: za italijansko stran: spletna-stran.it, za nemško stran: spletna-stran.de itn.

V tem primeru boste seveda morali zakupiti domeno za vsako državo posebej. Večina držav nima omejitev pri registraciji, vseeno pa se najde nekaj izjem. Nekatere države namreč zahtevajo fizično prisotnost na nacionalnem trgu, zato pred registracijo preverite pogoje za posamezno nacionalno domeno.

Google in nacionalne domene
Google močno podpira uporabo nacionalnih domen.

Največja prednost pri registraciji nacionalne domene je, da pri obiskovalcih ne bo nobenega dvoma, da gre za spletno stran, vezano na posamezno državo ali jezik. Poleg tega ta oblika deluje najbolj profesionalno, kar še poveča zaupanje med obiskovalci. Tudi Google ima od naštetih možnosti najraje nacionalne domene, tako da se vam investicija zagotovo splača.

Ne spreglejte