29 Nov 2022
Registracija domene

5 stvari, ki jih morate vedeti o vaši domeni (2. del)

5 stvari, ki jih morate vedeti o vaši domeni (2. del)

V prvem delu prispevka smo vam predstavili termina domenski registrar in imenski strežniki, v drugem delu pa vam predstavljamo še ostale tri točke, ki jih je dobro vedeti o svoji domeni.

* Programska oprema in kompatibilnost s strežnikom
V kolikor za vašo spletno stran uporabljate enega od mnogih strežniških programskih paketov, kot so WordPress, Joomla, Magento ipd., mora strežnik izpolnjevati zahteve teh programov. Programska oprema ima zahteve, ki se morajo skladati s strežnikom, na katerem stran gostuje. Zelo pomembno je, da poznate te zahteve, saj so nekateri strežniški programi napisani v posebnih različicah (MySQL, Apache ali PHP).

Večina strežnikov te skripte podpira brez težav, v nekaterih redkih primerih pa lahko pride tudi do nekompatibilnosti verzij skripte in strežnika (MySQL, PHP, Apache ali drugih modulov). Pri ponudniku gostovanj Neo-Serv.net s tem ne boste imeli težav, saj imajo nameščen ‘PHP selector’, ki si ga lahko izberete kar preko nadzorne plošče gostovanja – cPanel.

Kompatibilnost s strežnikom
Kompatibilnost s strežnikom

* Domenski MX zapisi (Mail eXchange)
MX zapisi zapisi urejajo, kam gre vsa e-pošta vaše domene. Ti zapisi so izredno pomembni, kadar želite odpraviti problem s prejemanjem ali pošiljanjem e-pošte. Na primer da bi želeli svoje e-mail račune uporabljati v Google Apps system. S tem ko boste MX zapise nastavili, da kažejo na Google strežnike, bo začel Google prejemati vašo e-pošto, medtem ko bo vaša stara pošta še vedno na starem strežniku. To lahko vodi do ‘napačne identifikacije’, ker se preverja napačen strežnik, brez da bi prej preverili MX zapise.

* Gesla
Nikoli ne uporabljajte istega gesla za vse, kar se tiče vaše domene. S tem, ko imate spletno stran, je priporočljivo, da uporabite več uporabniških imen in različnih gesel. Zelo pomembno je, da je vaše geslo varno. Preprosta enobesedna gesla se lahko hitro odkrijejo in če uporabljate enako šibko gesla za vse, bodo imeli spletni kriminalci dostop do vsega. Za varno shranjevanje gesel lahko uporabite različne ‘hranitelje gesel’, ki so na voljo za vse operacijske sisteme. Gesel prav tako ni priporočljivo shranjevati v brskalnikih, saj le-te lahko zlorabi virus, ki se naloži na vaš računalnik.

Varno geslo
Varno geslo

V kolikor poznate še kakšno pomembno informacijo, ki jo morajo lastniki domen vedeti, pa jo lahko z nami delite v komentarjih.

Ne spreglejte