29 Nov 2022
Registracija domene

Naj vas ne preseneti konkurenca!

Naj vas ne preseneti konkurenca!

Zelo redka so podjetja, ki jim konkurenca ne predstavlja grožnje odvzema vsaj dela obsega poslovanja. Predvsem v času, ko ima že praktično vsako podjetje svojo spletno stran, kjer ima predstavljeno svojo ponudbo, je biti korak pred konkurenco izjemno pomembno.

Tudi ko je govora o registraciji domene, ne moremo mimo konkurence, saj se s težavami prične že pri izbiri imena domene. Registriramo namreč lahko domeno, katere ime bo zelo podobno konkurenčni domeni, kar pa za nas pravzaprav ne bo nujno slabo. Morda se bo nekdo, ki bo želel obiskati stran konkurence, po nesreči znašel na naši strani, ponudba pa ga bo tako prepričala, da se bo raje odločil za nas.

Težave s konkurenco
Izognite se težavam s konkurenco!

Sliši se v redu, toda na situacijo moramo gledati tudi iz druge perspektive. Denimo, da že imamo domeno, kar naenkrat pa se pojavi konkurent z zelo podobnim ali celo identičnim imenom domene, le z neko drugo domensko končnico.

Če si težavo ogledamo na konkretnem primeru, bi to lahko pomenilo, da se ukvarjamo z izdelavo copat, naša domena pa se imenuje copati.si, nato pa nas preseneti konkurent, ki je registriral domeno copati.com. Le vprašanje časa je, kdaj bo katera izmed naših strank zašla na njegovo spletno stran.

Katera spletna stran
Naj obiskovalec ne zaide drugam.

Verjetno bomo na konkurenta zelo jezni in si bomo mislili: »Le kako je lahko tako podel, da nam tako direktno skače v zelje…«, toda roko na srce – priznati je treba, da smo si za nastalo situacijo krivi sami. Lahko bi registrirali več domen z različnimi končnicami in se na ta način zavarovali pred konkurenco. Lahko bi šli še dlje in bi poleg copati.com, copati.net in copati.eu registrirali tudi copat.si, copat.com, copat.net in copat.eu.

»Toliko domen se nam pa že ne splača registrirati, tega si ne moremo privoščiti,« boste rekli. Razmislite še enkrat. Zapleti s konkurenco zaradi enakega imena domene vas lahko stanejo kar veliko denarja, medtem ko boste za 8 domen (najverjetneje bodo dovolj že 4!) morali odšteti približno 100 € na leto. Res je, manj kot 10 € na mesec, da boste precej bolj varni pred konkurenti.

Poceni domene
Cene domen niso visoke.

Če imamo torej registrirano neko splošno ime domene, se nam splača čim prej registrirati tudi preostale vrhnje domene z enakim imenom. Če pa se temu želimo izogniti, raje registrirajmo domeno, ki je identična naši zaščiteni blagovni znamki, saj v takšnem primeru lahko zahtevamo, da morebiten konkurent domeno odstopi nam oziroma se ji odreče.

Ne spreglejte