29 Nov 2022
Registracija domene

Z lastno domeno do finančne neodvisnosti

Z lastno domeno do finančne neodvisnosti

Marsikdo uporablja splet v poslovne namene, pri čemer najprej prične s predstavitvijo in mreženjem s pomočjo družabnih strani ter različnih spletnih dnevnikov. Ko posel preseže hobi oziroma si je treba priznati, da je konkurenca velika in tako ne bo šlo več, pa je vsekakor potrebno razmisliti o registraciji lastne domene.

To nam lahko pomaga tako pri prepoznavnosti kot pri samem vtisu »resnosti« podjetja, prav tako pa nam omogoča večjo preglednost nad obiskom, večjo možnost optimizacije strani, in nenazadnje večjo možnost zaslužka.

Finančna neodvisnost
Finančna neodvisnost

Domena v vaši lasti vam omogoča, da zanjo izberete najboljše oziroma najbolj primerno ime, brez »dodatkov«, ki jih imajo družabne in blogerske spletne strani in katerih vrhnja domena dejansko vključuje tudi ponudnika, pri katerem naš blog ali družabni zapisi gostujejo. To seveda še zdaleč ne pomeni, da se morate takoj odločiti tudi za oblikovanje in postavitev popolnoma samostojne strani z lastnim gostovanjem – ne, še vedno lahko ostanete na isti brezplačni blogerski osnovi, le pri poimenovanju domene se rešite njihovega imena. To vam bo omogočilo, da se v iskalnikih uvrščate veliko bolje, prav tako pa vaša spletna stran dajala povsem drugačen vtis – videti bo »vaša«, pa čeprav v ozadju uporablja tehnologijo večjega ponudnika.

Seveda tudi tu naletimo na določene omejitve. Zaradi specifične domene se obisk poveča, kljub temu pa smo precej omejeni pri trženju na strani. Marsikateri ponudnik brezplačnega gostovanja in tehnologije namreč onemogoča popolnoma avtonomno umeščanje oglasov na stran – del zaslužka, ki bi ga lahko ustvarili s sodelovanjem z velikimi ponudniki, kot je na primer AdSense, se steče v vaš, del pa v njihov žep.

Kako torej razviti spletno stran, da boste imeli kar največ od nje? Ko se pokaže potreba po neodvisni spletni strani, se nujno odločite za registracijo lastne domene, hkrati pa se odločite, da boste kljub uporabi tehnologije siceršnjega blogerskega ponudnika (na primer WordPress) popolnoma samostojni. Odločite se za samostojno gostovanje in imejte tako popoln nadzor nad vsemi tržnimi aktivnostmi. Tako boste lahko na svojo spletno stran umeščali tako imenovane bannerje, ponudili plačljivo objavo PR člankov in vse ostalo, česar se poslužujejo vsi »pravi« spletni mediji.

Spletni oglasi
Spletni oglasi

In kdaj je lastna domena najbolj nujna? Zagotovo takrat, kadar se odločite za spletno stran, ki ni vsebinska, temveč je njen namen spletna trgovina. Dokler niste na lastni domeni, bo vaša prodajalna namreč videti neresna, kot popoldanski hobi oziroma kot spletni prostor, kjer prodajate odvečne stvari. Za vtis trgovine, kjer se ne nabirajo oglasi za rabljeno ali odvečno kramo oziroma za pet izdelkov, ki ste jih uvozili od bog ve kje in bi jih sedaj radi dobro prodali, pa je potreben bolj profesionalen pristop – in ta vključuje tudi registracijo lastne domene.

Ne spreglejte