29 Nov 2022
Registracija domene

Pomen domene in izbira imena (2.del)

Pomen domene in izbira imena (2.del)

V prejšnjem delu smo spoznali osnovni pomen in funkcijo domene.

Drugi del bomo pa posvetili prav tako pomembni in delikatni temi. To je izbira domene.

Ime domene je izredno pomembno, saj je to prvi vtis o vas ali podjetju, ki ga obiskovalec vaše spletne strani dobi. Ime se vidi tudi, kadar ljudje vidijo vašo povezavo na primer na drugih straneh, forumih, v oglasih… Izbira imena domene mora biti zato dobro premišljena, saj nas bodo ljudje pod to domeno pozneje poznali in iskali.

Nasveti za izbiro dobrega imena domene

1. Če je le mogoče, mora biti ime domene biti čim krajše, da si ga lažje zapomnimo.

2. Druga pomembna točka pri izbiri je izvirnost imena. Pri izvirnosti imena se lahko poigramo tudi s končnico domene, tako da skupaj z imenom tvori domiselno celoto – ni pa nujno. Primer izvirnega imena v kombinaciji s končnico domene je ‘pozanimaj.se’.

3. Pri ponudnikih domen je na voljo ogromno število različnih domenskih končnic (.ORG, .ME, .GA, .INFO), s katerimi se nam odpre veliko možnosti za izvirno ime. Če bo vaša spletna stran bolj poslovne narave, je priporočeno, da hkrati zakupite vse najbolj pogoste končnice, ki so .COM, .NET, .EU in .SI (Slovenija). Zakaj vse hkrati? Ker v nasprotnem primeru tvegate, da bi kakšno drugo podjetje ali oseba registrirala istoimensko domeno, le z drugačno končnico. Lahko si predstavljate, kakšno zmedo bi to povzročilo pri obiskovalcih spletne strani.

Zmeda pri obiskovalcih
Zmeda pri obiskovalcih

Vsekakor je dobro, da si pred odločitvijo vzamete čas in se podrobno informirate, kakšno spletno ime bo za vas najbolj primerno. Lahko se nam namreč zgodi, da se prehitro odločimo za ime domene in bi ga potem radi zamenjali. To ni nikakršen problem, če se tega zavemo dovolj zgodaj, saj lahko enostavno registriramo novo ime domene.

Namig: nikakor ni potrebno, da bi se vaše spletno ime ujemalo z imenom vašega podjetja. Bolj priporočljivo je, da se ujema z vašo dejavnostjo ali vašimi osebnimi interesi, ker vas bodo tako tudi spletni iskalniki, kot je npr. iskalnik Google, lažje izpostavili. Pa srečno!

Ne spreglejte