29 Nov 2022
Registracija domene

Koliko stane registracija domene?

Koliko stane registracija domene?

Vas zanima, koliko stane registracija domene? Pravzaprav vam ni potrebno niti malo skrbeti, kajti registracija domene je izjemno poceni – če želite klasično domeno s končnico .si, je 15 evrov nekaj povsem običajnega.

Registracija domene je v prvi vrsti odvisna od tega, kakšno domeno želite. Ta odločitev naj temelji predvsem na naravi vaše spletne strani. Pri osebni spletni strani, ki jo uporabljate bolj kot ne za hobi, sama končnica niti ni tako pomembna.

Cena registracije domene
Kakšna je cena registracije domene?

Pri izbiri domene za podjetje pa je že potrebno nekoliko bolj premisliti. Če imate stranke iz Slovenije, bo končnica .si zadostovala, če poslujete tudi s tujci, pa bo nujna končnica .eu ali .com, marsikdaj pa tudi tako imenovane »specialne« končnice, na primer .biz, .net, .tv in podobno.

Kakšno ime domene izbrati?

Vsekakor se registracija domene niti ne začne z izbiro končnice, temveč s samim imenom domene. Če želite registrirati spletni naslov, se morate najprej prepričati, da ta ni že v lasti koga drugega. In če je? Potem si je treba izbrati novega oziroma trenutnega lastnika povprašati po tem, ali je domeno pripravljen prodati. Pri domenah, za katere ni veliko povpraševanja oziroma njihova imena niso med najbolj iskanimi v brskalnikih, s tem ne bi smelo biti težav, če gre za priljubljeno ime domene, pa bo morda treba seči tudi nekoliko globlje v žep. Prav tako velja kdaj pogledati tudi v »karanteno« domen – torej med domene, katerih registracija se je pred kratkim iztekla, pa je lastnik še ni obnovil, torej bodo kmalu na voljo vsem.

Cene so od ponudnika do ponudnika različne

Domenske končniceKoliko vas bo stala registracija domene, je seveda odvisno tudi od tega, pri katerem ponudniku jo registrirate. Manjša podjetja se večinoma odločajo za slovenske ponudnike, a marsikdo je že ugotovil, da so včasih boljši nakupi v tujini – še zlasti, kadar gre za nakup več domen oziroma za domene z eksotičnimi končnicami, ki sicer pomenijo kar velik strošek. Končnice kot so .bi in podobno namreč lahko tvorijo del imena spletne strani, in če znamo to izkoristiti, se nam lahko tudi obrestuje.

Cena registracije domene je v primerjavi z drugimi stroški nizka

Sicer pa je registracija domene mačji kašelj v primerjavi z ostalimi stroški za spletno stran. Več boste plačali za gostovanje svoje strani na strežniku, še zlasti, če je ta obsežna. Prav tako lahko cena naraste, če bo pod domeno spadalo tudi veliko predalov za e-pošto. Kar pa še vseeno predstavlja precej malo, če pomislimo na stroške same izdelave spletne strani – če je ta narejena kakovostno, bo namreč potrebnega kar nekaj oblikovanja, pisanja besedil in programiranja.

Ne spreglejte