29 Nov 2022
Registracija domene

Pomen domene in izbira imena (1.del)

Pomen domene in izbira imena (1.del)

Preden začnete z ustvarjanjem svoje prve lastne spletne strani, se najprej odločite, kako jo boste imenovali. Naslov spletne strani naj se navezuje na vaše poslovne ali osebne interese.

Ker bo ta stran predstavljala vas ali vašo dejavnost, je dobro, da si vzamete nekaj časa za premislek, preden se odločite za nakup.

Ime domene sporoča svetu vaše spletno ime, pod katerim vas bodo ljudje iskali v svojem brskalniku. Domena je unikatno ime, ki je vidno v URL vrstici brskalnika in je naslov internetne strani.

Če v URL vrstico napišete naslov www.neoserv.si (ki ponuja odlične cene za zakup domen), se vam odpre stran o ponudniku spletnega gostovanja, ki se predstavlja pod imenom Neo-Serv. Enako je z imeni domen v e-mail naslovih – besede izpisane za znakom @ so naslov domene, preprosto kajne?

Ideja za ime domene
Ideja za ime domene

Kako pa je domena situirana v samem internetnem okolju, je dobro obrazloženo na primeru vožnje na lokacijo s taksijem. Vsak si želi nekam priti – vendar če ne poznamo poti do tja, moramo naprej poiskati naslov želene lokacije, potem izbrati pot do tja… Vendar, ker se nam mudi oziroma bi si radi pot do tja olajšali, pokličemo taksi, povemo taksistu, kam bi radi šli, on pa nas nato odpelje naravnost do želenega cilja.

Torej, naslov lokacije je numerični naslov (IP naslov) spletne strani, ki je dolg in si ga težko zapomnemo. Ime domene pa predstavlja besedni in poenostavljeni zapis tega IP naslova. In s tem ko vtipkamo ime domene v vrstico brskalnika, smo se v prenesenem pomenu peljali s taksijem. 🙂

V drugem delu pa vam z veseljem predstavimo nekaj namigov in nasvetov, kako izbrati najboljše ime za svojo domeno.

Ne spreglejte