29 Nov 2022
Registracija domene

Kaj je parkirana domena?

Kaj je parkirana domena?

Morda se sliši nekoliko čudno, toda domeno lahko tudi parkiramo. Takšna domena se torej imenuje parkirana domena, marsikomu pa je bolj poznan izraz v angleškem jeziku – parked domain. In zakaj bi domeno parkirali? V ozadju tiči prodajni oziroma marketinški razlog. Poglejmo si princip delovanja nekoliko podrobneje.

Ko se odločimo za paket gostovanja, lahko na njem običajno poleg nosilne domene gostujemo tudi večje število dodanih domen, poddomen in parkiranih domen. Glavna funkcija parkirane domene je, da obiskovalca preusmeri na nosilno domeno paketa. Pri tem je potrebno povedati, da v kolikor je parkirana domena zajeta v istem paketu gostovanja kot nosilna, potem se lahko ohrani URL naslov parkirane domene. Prav tako pa je možno narediti preusmeritev, v tem primeru pa se torej prikaže URL naslov nosilne domene oziroma tiste domene, do katere kaže preusmeritev parkirane domene.

Prenosnik
Dilema: prenosnik ali laptop?

Pa si poglejmo, kako zadeva deluje v praksi. Oglejmo si konkreten primer. Denimo, da želimo za potrebe podjetja, ki se ukvarja s prodajo prenosnikov, registrirati domeno, ki bo ponazarjala, s katero dejavnostjo se ukvarjamo. Izbiramo med domenskima imenoma prenosniki.si in laptopi.si, vendar se ne moremo odločiti, katero bi bilo boljše. Zato registriramo obe domeni, spletno stran postavimo na domeno prenosniki.si, domeno laptopi.si pa parkiramo. Tudi obiskovalcem, ki bodo v URL vrstico brskalnika vpisali laptopi.si, se bo prikazala spletna stran, ki je sicer postavljena na domeni prenosniki.si, kar bo doprineslo k večjemu številu potencialnih strank. Druga možnost pa je, da s parkirane domene laptopi.si naredimo preusmeritev na prenosniki.si – v tem primeru bodo obiskovalci v URL vrstici dejansko videli zapisano ime domene prenosniki.si.

Kakšna pa je cena parkirane domene? Glede na to, da bomo tudi za parkirano domeno morali opraviti registracijo – torej na enak način, kot smo to naredili za nosilno ali dodano domeno, je logično, da bomo za parkirano domeno morali odšteti enak znesek. Preverimo torej več ponudnikov, ki omogočajo registracijo domen, in se odločimo za zanesljivega in ugodnega ponudnika.

Priporočamo vam, da preverite ponudnika Prasicek.si, ki poleg nizkih cen registracije domen nudi tudi visoko kakovostno spletno gostovanje z odzivno in prijazno podporo.

Ne spreglejte