29 Nov 2022
Domenske končnice, Spletne zanimivosti

Postavi blog na .BLOG!

Postavi blog na .BLOG!

Imate občutek, da bloganje zadnja leta izgublja na priljubljenosti? Da je blogerjev vse manj, prav tako pa pada kakovost objavljenih prispevkov? Naj vam že kar takoj na začetku povemo, da vas občutek vara. Bloganje še vedno postaja iz leta v leto bolj popularno, zagotovo pa drži, da razne platforme, kot so denimo Blogger.com, WordPress.com in Wix.com, niso več tako popularne, kot so bile nekoč. Nekatere so celo prenehale delovati. Najlepši primer za to je zagotovo Blog.com.

Trendi kažejo, da bo bloganje priljubljeno še vrsto let.

Glavni razlog, da omenjene blog platforme niso več tako priljubljene, je povezan z enostavno postavitvijo bloga na lastni domeni v odprtokodnem sistemu. K temu je največ doprinesel sistem WordPress, ki združuje enostavnost postavitve bloga, enostavnost urejanja vsebin, visoko funkcionalnost, razširljivost in brezplačnost. Po podatkih W3Techs ima WordPress trenutno kar 59,5-odstotni delež med CMS sistemi (ang. Content Management System), na drugem mestu pa je Joomla z zgolj 6,8 odstotki.

Bi z bloganjem začeli tudi vi?

Se poigravate z mislijo, da bi tudi sami imeli svoj blog? Pri odločitvi vas vsekakor spodbujamo, saj je pot do bloga zares enostavna (in kratka), z rednim objavljanjem prispevkov pa boste marsikaj pridobili:

  • izpopolnili boste svoje veščine pisanja;
  • na blogu boste lahko objavljali oglase in zaslužili;
  • zaslužili boste lahko s promocijo izdelkov (npr. prek partnerskih programov);
  • navezali boste stike z obiskovalci bloga in drugimi blogerji;
  • morda boste navezali stike tudi s poslovnimi partnerji.

Če boste postavili kakovosten blog, izbrali pravo nišo in pridno objavljali zanimive vsebine, bo le vprašanje časa, kdaj bo vaš blog iz hobija prerasel v čisto pravi posel.

Kako se lotiti bloganja?

Najprej boste potrebovali domeno in spletni prostor. Oboje lahko zakupite pri istem ponudniku. Pri izbiri domene se boste morali odločiti tako za ime kot domensko končnico. Če boste želeli registrirati .SI (ali .COM za blog v tujem jeziku), boste najverjetneje naleteli na prvo težavo – želena domena bo že zasedena.

Priporočamo vam, da se namesto klasične domenske končnice raje odločite za mnogo bolj atraktivno .BLOG, ki se je pojavila šele proti koncu leta 2016. Kaj to pomeni? Da je zagotovo na voljo še veliko odličnih imen, s katerimi lahko pritegnete obiskovalce svojega spletnega dnevnika. Registrirate jo lahko pri slovenskem registrarju domen NEOSERV.si.

Ko boste imeli registrirano domeno in zakupljen paket spletnega gostovanja, si prek nadzorne plošče (priporočamo cPanel) z nekaj kliki namestite WordPress. Vpišite se v administracijo, izberite poljubno grafično predlogo in se spoznajte z osnovnimi funkcijami. Nato si namestite še nekaj najbolj uporabnih WordPress vtičnikov in pričnite z objavljanjem prvih prispevkov. Videli boste, da je uporaba zelo preprosta, sproti pa boste odkrivali še druge lepote najbolj priljubljenega CMS sistema.

Ali blog že imate, vendar ne na končnici .BLOG?

Se z bloganjem ukvarjate že dlje časa? Imate blog postavljen na domeni .SI, .COM, .NET, morda na kateri drugi, želite pa si, da bi bil ta lahko postavljen na domeni .BLOG? Dobra novica je, da je menjava domene možna. Postopek sicer ni najbolj enostaven, hkrati pa tudi ni preveč težaven.

Podrobna navodila, kako se opravi prehod spletne strani na drugo domeno, si lahko preberete tukaj. Preberite celoten postopek, da boste dobili občutek, ali lahko nalogo opravite sami. Če boste videli, da to ne bo možno, pa poiščite programerja ali drugega spletnega mojstra, ki vam bo pri tem znal pomagati.

Skratka, dejstvo je, da če želite svoj blog preseliti na domeno .BLOG, je to vsekakor mogoče!

Ne spreglejte