29 Nov 2022
Registracija domene

Zakaj registrirati tematsko domeno?

Zakaj registrirati tematsko domeno?

Tematske domene so zakon! V najbolj razvitih državah se tega že dobro zavedajo, drugod po svetu pa je večina ljudi še vedno navezana na »klasične« domene, kot so .COM, .NET in .ORG. Seveda ne smemo pozabiti tudi na nacionalne domene, ki prav tako ostajajo izjemno priljubljene. Sem sodijo slovenska .SI, nemška .DE, italijanska .IT, francoska .FR, ruska .RU, kitajska .CN in številne druge.

Torej, znova in znova vedno iste domenske končnice. Kar nekoliko dolgočasno, se vam ne zdi? Prav zato so se pred nekaj leti pričele pojavljati tematske domene, ki so namenjene najrazličnejšim dejavnostim, interesom in poklicem. Danes jih obstaja že več kot 1000 različnih. Toda dejstvo je, da nanje na spletu naletimo le redko, saj se še niso povsem »prijele«.

Bi znali našteti 10 tematskih domen?

Kako poglobljeno pa je vaše znanje glede tematskih domen? Bi jih znali našteti vsaj deset? Eden izmed razlogov, zakaj omenjena skupina domenskih končnic na spletu še vedno ni tako zastopana, je ravno ta, da ljudje zanje enostavno ne vedo. Za njihov obstoj jim ni nihče povedal, poleg tega pa na spletne strani s tematskimi končnicami še niso nikoli naleteli. Seveda je tudi možno, da so, vendar temu niso posvečali posebne pozornosti.

Kako kaže? Vam jih je uspelo našteti vsaj pet? Odgovor vam bomo zaupali na koncu prispevka, naj pa vam zdaj navedemo še preostala dva razloga, zakaj tematske domene še niso tako popularne, kot bi lahko bile.

Težava ni le v tem, da jih je malo, temveč tudi v tem, da so domene še mlade. In ker so domene in na njih postavljene spletne strani mlade, se s starejšimi spletnimi stranmi v iskalniku Google zelo težko kosajo. Starost je namreč eden izmed pomembnejših kriterijev, ki jih omenjeni iskalnik upošteva pri razvrščanju rezultatov. Kaj to pomeni? Starejše kot bodo postajale tematske domene, močnejše bodo spletne strani, s tem pa bodo pridobile tudi na vidnosti v iskalniku Google. Seveda pa jih bo tudi mnogo več, zato bomo nanje zagotovo naleteli vse pogosteje.

Tudi naslednji razlog za »redkost« tematskih domen je povezan z Googlom. Nekateri spletni mojstri so namreč prepričani, da se spletne strani na tematskih domenah v iskalniku uvrščajo slabše kot spletne strani na generičnih in nacionalnih domenah. Toda raziskave jasno kažejo, da to ne drži. Zelo jasen primer za to je denimo domena seo.agency (zdaj najmanj eno tematsko domeno zagotovo poznate), ki se za zelo iskano poizvedbo »seo agency« uvršča med prvih pet rezultatov. Poleg tega so pri Googlu tudi sami dali uradno izjavo, da tematske domene obravnavajo povsem enakovredno.

Vir: https://webmasters.googleblog.com/2015/07/googles-handling-of-new-top-level.html

Prostih tematskih domen je še ogromno …

Glavna prednost tematskih domen je zagotovo v tem, da končnice že same po sebi jasno nakazujejo na to, o čem se bo šlo na spletni strani. Druga prednost, ki je ne gre prezreti, pa je povezana z dostopnostjo domen. Ker je tematskih domen zares veliko, poleg tega se je zanje do zdaj odločilo relativno malo ljudi, je registrirati odlično tematsko domeno mnogo lažje kot generično ali nacionalno. In prav tukaj je vaša priložnost.

Tematske domene ponujajo tudi nekateri slovenski registrarji. Največ jih boste našli pri registrarju NEOSERV.si, ki po zelo ugodnih cenah nudi skoraj 400 različnih tematskih končnic. Če imate idejo, katera domena bi bila za vaš posel naravnost idealna, obiščite omenjeno spletno stran in s pomočjo njihovega iskalnika domen preverite, ali je želena domena na voljo za registracijo. In če je, ne čakajte predolgo, da je kdo ne registrira pred vami.

Vsekakor je zdaj pravi čas za registracijo tematskih domen. Kot smo že ugotovili, le-te postajajo vse bolj priljubljene, hkrati pa je še vedno precej enostavno najti dobro prosto domensko ime. Seveda pa je odvisno le od vas, ali se boste odločili za registracijo tematske domene ali ne.

Skoraj bi pozabili. Našteti vam moramo še 10 primerov tematskih domen. Poleg .agency, ki smo jo že omenili, mednje spadajo še .blog, .center, .guru, .shop, .life, .click, .diet, .bar, .recipes, .review in številne druge.

Ne spreglejte