29 Nov 2022
Registracija domene, Spletne zanimivosti

Kaj je nadzorna plošča in kako je povezana z domeno?

Kaj je nadzorna plošča in kako je povezana z domeno?

Ko registrirate domeno, jo morate najprej povezati s paketom spletnega gostovanja. To običajno naredite ob zakupu gostovanja, kjer med procesom naročila izberete nosilno domeno paketa. Če domene še nimate, jo lahko registrirate hkrati z naročilom gostovanja, seveda pa je možno, da imate domeno registrirano že od prej. V tem primeru v okvirček zgolj vpišete svojo domeno in jo na ta način povežete z gostovanjem.

Domena in gostovanje sta torej povezana. Kaj pa sedaj? Kje lahko na strežnik namestite datoteke? Kje lahko izdelujete podatkovne baze in e-poštne predale? Kje v primeru težav s spletno stranjo dostopate do varnostnih kopij? Odgovor se glasi: v nadzorni plošči.

Dostop do nadzorne plošče prejmete, ko zakupite gostovanje

Nakup storitve spletnega gostovanja zajema tudi dostop do nadzorne plošče, kjer lahko urejate najrazličnejše zadeve, povezane tako z gostovanjem kot z domenami. Najbolj znana nadzorna plošča je cPanel, do katere vam omogočijo dostop tudi številni slovenski ponudniki.

Nadzorna ploščaPoleg nje med bolj znane spadajo še naslednje nadzorne plošče:

Kaj v povezavi z domeno lahko urejate v nadzorni plošči?

Vsakomur, ki želi imeti več domen, je zagotovo najbolj pomembna možnost dodajanja tako imenovanih dodanih domen. To so, podobno kot nosilna domena, povsem samostojne domene, na katerih lahko postavimo spletne strani. Prav tako pa v nadzorni plošči lahko v svoj paket gostovanje dodate parkirane domene in poddomene. Parkirane domene so brez lastne vsebine, privzeto pa so usmerjene na nosilno domeno (lahko jih preusmerite tudi kam drugam), medtem ko so poddomene del »samostojnih« domen.

  • Primer poddomene: forum.podjetnistvo.si

To pa še ni vse, kar v povezavi z domenami lahko urejate v nadzorni plošči. Prav tako lahko na posamezne spletne strani dodajate datoteke, slike ali podatkovne baze. V ta namen vam je v nadzorni plošči cPanel na voljo »Upravitelj datotek« oz. »PhpMyAdmin« za urejanje in dodajanje podatkovnih baz.

E-poštni predalZelo pomembna je tudi možnost ustvarjanja e-poštnih predalov. Tudi ti so namreč povezani z domeno, saj se poštni predali končajo prav z imenom domene (del za znakom @). Koliko e-poštnih predalov lahko ustvarite? Ta podatek je zapisan na spletni strani ponudnika gostovanja – poglejte podrobnosti paketa, ki ste ga zakupili.

Bi radi svojo domeno oz. spletno stran povrnili v stanje izpred enega tedna? Vas morda na svoji strani ni bilo že 3 tedne, zdaj pa ste ugotovili, da stran sploh ne dela? Preverite, kako pogosto vaš ponudnik gostovanja izdeluje varnostne kopije in katera je tista najbolj oddaljena, ki vam je še na voljo. Nato pa, če je možno, v nadzorni plošči z le nekaj kliki svojo stran povrnite v prejšnje stanje.

Naj vam za konec podamo še nasvet. Ker je nadzorna plošča cPanel daleč najbolj dodelana in enostavna za uporabo, vam priporočamo, da pri izbiri ponudnika gostovanja upoštevate tudi to, katero nadzorno ploščo uporablja. Dobra novica je, da večina uporablja prav cPanel.

Ne spreglejte