29 Nov 2022
Spletne zanimivosti

Povezava med optimizacijo spletne strani in domeno

Povezava med optimizacijo spletne strani in domeno

Naj za vse tiste, ki pojma ‘optimizacija spletne strani za spletne iskalnike‘ še nimate povsem definiranega, najprej razložimo, o čem se sploh gre. Preprosto povedano spletna stran, ki je dobro optimizirana, v spletnih iskalnikih dosega dobre uvrstitve. Večinoma gre za optimizacijo za iskalnik Google, saj prav tega uporablja daleč največ uporabnikov spleta.

Iskalnik Google
Iskalnik Google

Morda tudi v vašem primeru praktično ne mine dan, ko ne bi nekaj vtipkali v Googlov iskalnik. Ko vtipkate določeno frazo in pritisnete na gumb ‘Iskanje Google’, se vam največkrat na strani prikaže 10 rezultatov, ki so razporejeni glede na to, kako pomembni in povezani z iskalnim pojmom se zdijo Googlu. Torej, če je stran dobro optimizirana na izbrane ključne besede, obstaja veliko večja možnost, da bo stran za te besede uvrščena visoko med rezultati iskanja.

Kakšna je torej povezava optimizacije z domeno?

Če boste registrirali domeno, ki v imenu zajema določeno ključno besedo, se boste za to besedo lažje uvrstili med prve zadetke v iskalniku. Sicer je pomen vključevanja takšnih besed v domeno iz leta v leto manjši, vendar še vedno v relativno veliki meri vpliva na lažje rangiranje. Da si boste bolje predstavljali, kaj mislimo z vključevanjem ključne besede v ime domene, bo najbolje, da si ogledamo konkreten primer.

Če imate npr. računovodski servis, bi bila smotrna izbira imena domene racunovodstvo-ime.si. Namesto ‘ime’ pa seveda vpišete ime svojega računovodskega servisa. In zakaj nismo rekli, da bi bilo smiselno izbrati ime domene racunovodski-servis-ime.si? Zato, ker bi bilo ime domene predolgo. Že beseda ‘računovodstvo’ je precej dolga, zato takšen primer pride v poštev predvsem, če je ime vašega računovodskega servisa kratko.

Ime domene - računovodstvo
Izbira imena domene v primeru računovodskega servisa

Ob registraciji domene je namreč pametno upoštevati pravilo, da naj bo ime domene čim krajše, saj si ga bo tako lažje zapomniti.

Je takšna izbira imena domene vedno najboljša?

Odgovor na vprašanje je vsekakor nikalen, saj kot smo prikazali v zgornjem primeru, ta možnost ne pride vedno v poštev. Naj bo vedno prvo pravilo, da se ime domene dobro sliši, da predstavlja vas in vsebino vaše strani. Če je spletna stran poslovna, pa z imenom domene raje gradite blagovno znamko, saj boste na dolgi rok želi večje uspehe.

Ne spreglejte