29 Nov 2022
Registracija domene

Zakaj je domeno nujno registrirati TAKOJ?

Zakaj je domeno nujno registrirati TAKOJ?

Registracija domene je eno izmed tistih opravil, pri katerih nikakor ne smemo predolgo odlašati. Marsikdo se je že opekel, ker ni domene registriral takoj. In marsikomu je bilo potem še kako žal, da ni reagiral hitreje. Ste tudi sami naredili to napako?

Potem branje današnjega prispevka lahko kar preskočite, saj ne dvomimo, da ste se iz napake veliko naučili. No, morda pa se vam ga vseeno splača prebrati do konca, saj bomo razložili, zakaj je nekdo drug registriral prav domeno, ki ste jo želeli registrirati vi.

Zamislite si povsem realen scenarij. Po dolgem in tehtnem premisleku ste se končno odločili, da boste imeli svojo spletno stran. Naj bo osebna ali poslovna, to zdaj niti ni pomembno. Ogromno časa ste namenili iskanju dobrega imena domene. Več ur, morda celo več dni ali tednov.

Registracija domene - napaka
Reakcija, ko ugotovimo, da “naša” domena ni več na voljo za registracijo.

Če ste se na spletu nameravali predstaviti z resnim projektom, tako dolg čas za izbiro imena sploh ni presenetljiv. Ideje se ponavadi utrnejo takrat, ko to najmanj pričakujemo. Ne takrat, ko na vso moč razmišljamo o imenu domene, temveč med poslušanjem glasbe, reševanjem križanke, med masažo ali v postelji, ko se odpravimo spat.

Da nadaljujemo z zgodbo … Ko končno najdete ime domene, ki se vam zares dopade, v enem izmed mnogih iskalnikov domen na spletu preverite, če je domena morda že registrirana. Sreča je na vaši strani – domena je še vedno prosta. Nato se najprej malo poveselite in si rečete, da jo boste registrirali čez kakšen dan ali morda naslednji teden, ko boste ravno plačevali račune. In ko takrat domeno želite registrirati, se izkaže, da je ta zasedena. Joj, kakšen neprijeten občutek. Pa ravno ta domena je bila tako dobra … Kaj pa sedaj? Ne preostane vam drugega, kot da se vrnete na začetek in ponovno pričnete z zbiranjem idej.

Takojšnja registracija domeneDobra šola za drugič, kajne? Zagotovo je res, da se boste največ naučili na lastnih napakah, toda nobene potrebe ni, da je tako tudi v tem primeru. Preprosto pravilo, ki velja pri registraciji domen, je, da le-to registrirate kar se da hitro. Če se le da, še isti dan!

Težava je namreč v tem, da nekateri lastniki preverjalnikov domen pregledujejo, kaj uporabniki vpisujejo v obrazec. To velja predvsem za tuje preverjalnike. Vpisanih domen najverjetneje ne pregledujejo ročno, temveč selekcijo naredi že programska koda. Lahko bi sprogramirali, da bi preverjalnik pregledoval ključne besede v imenu domene ter za te besede pregledoval, koliko mesečnih iskanj imajo v iskalniku Google. In če bi domena vključevala zelo iskano ključno besedo, hkrati pa bi bila še prosta, bi program to zaznal.

Skratka, če ste v kakšen tuj preverjalnik domen vpisali zares odlično domeno, ne čakajte na naslednji dan, ker se zna zgoditi, da bo ta zasedena. Raje jo hitro kupite z uporabo kreditne kartice, PayPal-a, Monete ali kakšne druge plačilne metode, ki omogoča takojšnjo transakcijo.

Priporočamo vam, da domeno registrirate pri slovenskem registrarju NEOSERV. To lahko storite s klikom na rdeč gumb v tem prispevku. Pri njih lahko do svoje domene pridete takoj, tudi če se odločite za bančno nakazilo prek UPN obrazca. Poslati jim morate le zaslonsko sliko potrdila o plačilu.

Ne spreglejte