29 Nov 2022
Domenske končnice

Domena .IO in kriptovalute

Domena .IO in kriptovalute

Je tudi vas prevzel decentraliziran svet kriptovalut? Ste vanje že investirali ali zaenkrat še spremljate številne nove projekte in izbirate svoje favorite? Če ste digitalne valute že raziskovali, zagotovo veste, da je veliko projektov predstavljenih na domenah s končnico .IO. Pa ste se že kdaj vprašali, zakaj je tako priljubljena postala prav omenjena domena?

Domenska končnica .IO je med ustanovitelji ICO projektov izjemno priljubljena.

Najverjetneje vas bo konkretno presenetilo, če vam povemo, da je .IO nacionalna domena Britanskega otočja v Indijskem oceanu. Kaj ima to geografsko območje skupnega s kriptovalutami? Prav nič. Majhnih otočkov na sredi oceana s skupaj le 60 kvadratnimi metri kopnega prav zares ne moremo povezovati z ICO projekti in njihovimi kriptovalutami.

Zakaj torej domena .IO?

Glavni razlog, zaradi katerega se novonastala podjetja odločajo za domensko končnico .IO, je vsekakor ta, da končnico povezujejo z izrazom »INPUT/OUTPUT«. Tega se je prvi domislil nek računalničar, njegova zamisel pa se je prek spleta hitro razširila. Danes zato domeno .IO uporabljajo predvsem tehnološka in IT podjetja.

To pa ni edini razlog za vse večjo priljubljenost te domenske končnice. Ker je domena .IO na popularnosti pričela pridobivati šele pred nekaj leti, je na voljo mnogo več kratkih in zanimivih domenskih imen. Tega nikakor ne moremo zapisati za domensko končnico .COM, ki na lestvici najpogosteje registriranih domen prevladuje daleč spredaj.

Preverimo statistične podatke, dostopne na spletu. Po podatkih W3Techs naj bi bilo danes že skoraj 0,25 % vseh spletnih strani postavljenih na domeni .IO, medtem ko se številka pri .COM giblje okoli 46,70 %. Že hiter pogled na oba grafa pove, da je povpraševanja po domeni .IO vse več, medtem ko število spletni strani na domeni .COM počasi upada.

Število spletnih strani na domenah .IO in .COM
Število spletnih strani na domenah .IO in .COM (Vir podatkov: W3Techs).

Naslednja prednost domene .IO pred .COM in drugimi generičnimi končnicami je v tem, da je domenska končnica krajša. Nacionalne končnice so namreč dvočrkovne, kar jih naredi še bolj privlačne. Hkrati so zaradi zgolj dveh samoglasniških črk drugačne, zaradi česar privabijo še dodatno pozornost.

Načrtujete ICO projekt in bi registrirali .IO?

Razmišljate o tem, da bi tudi sami izvedli »blockchain« projekt in svetu ponudil svoj digitalni kovanec? V tem primeru boste poleg domenskega imena za spletno stran morali izbrati tudi domensko končnico. Eno izmed trenutno zelo popularnih možnosti vsekakor predstavlja domena .IO, ki so jo uporabniki spleta zelo dobro sprejeli. Po najugodnejši ceni v Sloveniji jo lahko registrirate pri registrarju NEOSERV.si.

Svetujemo vam, da pred registracijo preverite še tematske domene, saj tudi njihova priljubljenost zelo hitro narašča. Morda boste med množico tematskih domen našli končnico, ki bo za vaš novi projekt enostavno najboljša.

Ne spreglejte