29 Nov 2022
Domenske končnice, Registracija domene

Registrirati .com, .net ali .org domeno?

Registrirati .com, .net ali .org domeno?

Je prišel čas, da se s svojim hobijem, podjetjem ali projektom predstavite svetovni javnosti? Ste se končno odločili, da bi radi tudi sami imeli spletno stran? V angleškem jeziku, da bo spletna stran dostopna kar najširšemu krogu obiskovalcev? Super!

Kot prvo boste morali registrirati domeno in si priskrbeti spletno gostovanje. Sicer se lahko odločite tudi za brezplačno gostovanje na eni izmed spletnih strani, ki omogočajo postavitev strani brez plačila, vendar pa ima takšna odločitev celo vrsto negativnih posledic, o katerih si lahko več preberete tukaj, kjer je lepo pojasnjeno, zakaj se je smiselno izogibati brezplačnemu gostovanju.

NE brezplačnemu gostovanju
Brezplačno gostovanje ima celo vrsto pomanjkljivosti

Po prebranem se boste najverjetneje odločili za svojo lastno domeno, kjer pa boste najprej naleteli na težavo, katero ime izbrati. O izbiri imena smo že pisali in podali nekaj koristnih nasvetov, zato verjamemo, da boste s tem relativno hitro opravili. Poleg imena domene pa se boste morali odločiti tudi za eno izmed domenskih končnic, kar zopet predstavlja proces odločanja, pregled cen, zbiranje informacij in tehtanje pozitivnih ter negativnih lastnosti.

Če ste se v tematiko že poglabljali, ste po vsej verjetnosti prišli do zaključka, da najboljše tri možnosti predstavljajo domenske končnice .com, .net in .org. Morda sta bili omenjeni tudi končnici .biz in .info. Po spletnih forumih je bilo že nešteto razprav, katera domenska končnica se v praksi obnese najbolje. In kakšne so bile ugotovitve?

Domenske končnice .com, .net, .org
Domenske končnice .com, .net, .org

Dejstvo je, da je prva oziroma najboljša izbira domenska končnica .com. V očeh obiskovalcev spletne strani vzbuja zaupanje, prav tako pa tudi v očeh spletnih iskalnikov, zato imajo spletne strani s končnico .com večje možnosti za uspeh kot spletne strani z drugimi končnicami.

Zdaj pa se pojavi vprašanje, kaj storiti v primeru, ko je določena domena s končnico .com zasedena, s končnico .net ali .org pa še vedno prosta. Univerzalnega nasveta v tem primeru ni, zato je potreben temeljit premislek. Še vseeno pa vam lahko zadevo nekoliko olajšamo.

  1. Če je ime domene res tako odlično, da si ga je enostavno zapomniti in se sliši izredno dobro, je registracija domene z domensko končnico .net povsem na mestu. Naše mnenje je, da se .org končnici raje izognite, saj so v spletnih iskalnikih .com in .net domene bolje obiskane.
  2. Če se vam zdi, da je ime domene dobro, še zdaleč pa ne odlično, vam vsekakor priporočamo, da si vzamete dodaten čas za premislek in poiščete prosto .com domeno. Tudi če bo imenu domene do popolnosti še nekoliko zmanjkalo.

Če povzamemo, prva izbira naj bo vedno domenska končnica .com, druga .net, medtem ko se ostalih, kot so .org, .biz, .info in podobne, raje izogibajte.

Ne spreglejte