29 Nov 2022
Domenske končnice, Registracija domene

Previdno z izbiro domenske končnice!

Previdno z izbiro domenske končnice!

Naslov spletne strani je sestavljen iz obvezne oznake protokola http ali https, ki mu lahko sledi oznaka za splet www ali pa tudi ne. Nato je na vrsti glavni del domene oziroma ime strani, sledi pa še domenska končnica. Ime ter domenska končnica sta lahko nepovezana, lahko pa sta tudi povezana in delujeta kot celota – na primer sportnica.si, kjer je »si« tako nacionalna končnica za Slovenijo kot tudi oblika glagola biti.

Kako izbrati domensko končnico?

Domensko končnico izbiramo v prvi vrsti z mislijo na ciljno publiko oziroma uporabnike strani, prav tako pa z mislijo na prepoznavnost in zapomnljivost spletnega naslova. Kdaj torej uporabljamo posamezne končnice?

Nacionalna končnica za Slovenijo je .si, uporabimo pa jo lahko takrat, kadar so vsebine na strani v slovenskem jeziku in namenjene slovenski publiki. Seveda to ni nujno.

Generične končnice .com se običajno poslužujemo za strani v angleškem jeziku, ali pa takrat, ko je domena s končnico .si že zasedena. Enako lahko pogojno uporabljamo tudi .org, ki je sicer prvotno namenjena raznim nevladnim organizacijam, ali .net, ki se prvotno nanaša na »networking«, torej je namenjena tistim, ki se ukvarjajo s spletom. Kot rezerva ob zasedeni domeni s .si se pogosto uporablja tudi .eu, katere namen je sicer predstavljanje strani, namenjenih prebivalcem Evropske unije (in običajno v različnih evropskih jezikih).

Izbira domenske končnice
Ne veste, kako izbrati domensko končnico? Upoštevajte naše nasvete.

Pri straneh, namenjenih posameznim tujim državam, se je najbolje odločiti za njihove nacionalne končnice (nekaj primerov: .de, .it, .hr). Če pišete spletni dnevnik ali blog, pa se lahko odločite tudi za novejšo domensko končnico .blog, ki takoj pove, za kakšne vrste vsebino gre.

Bi radi zanimivo končnico?

Generične in nacionalne domenske končnice niso vse, ki so vam na voljo. Poleg teh poznamo še tematske končnice, ki povedo, kakšna je tematika strani. Nekatere so primerne tudi za slovenske strani, na primer .pizza za picerijo, .fit za športno stran ali .video za stran z zanimivimi posnetki.

Tematske končnice lahko skupaj z imenom odlično kombiniramo v fraze, na primer fotografski.studio, bikram.yoga, eksoticni.market, ljubezenski.guru, najbolj.cool, …

Kaj se zgodi, če končnica ni primerna?

Kadar ne izberete prave domenske končnice, bo obisk vaše spletne strani manjši. Prikazovanje med zadetki je namreč lahko oteženo, če se uporabnik odloči za iskanje strani glede na jezik ali državo.

Prav tako se lahko zgodi, da ob neznani, eksotični končnici uporabnik pomisli na to, da gre za »nenavadno« stran – naslov strani mu je sumljiv, zato nanj niti ne klikne. Prav tako lahko slaba domenska končnica povzroči težjo optimizacijo strani.

Ne spreglejte