29 Nov 2022
Podaljšanje domene

Izognite se težavam s pravočasnim podaljšanjem domene

Izognite se težavam s pravočasnim podaljšanjem domene

Ste ponosni lastnik lične spletne strani, ki se lahko pohvali z visoko obiskanostjo? Ste svoje spletno mesto ravno dobro postavili, zdaj pa aktivno delate na promociji? Kakorkoli že, če imate spletno stran, imate najverjetneje tudi registrirano vsaj eno domeno. Naj uganemo – registrirali ste jo za obdobje enega leta. Naj na tem mestu le omenimo, če morda še ne veste, da je registracija večine vrhnjih domen možna tudi za daljše obdobje – vse tja do pet let.

Domena v karanteni
Domena po poteku preide v karanteno.

Če je domena registrirana na vaše ime, se morate zavedati, da ima rok poteka. Ko poteče, preide v tako imenovano karanteno. To je obdobje, ko je ne more nihče registrirati. Domača .si domena je v karanteni največ 30 dni, po tem obdobju pa postane prosta, kar pomeni, da jo lahko registrira kdorkoli. Vrhnji registrarji posameznih domenskih končnic pravila oblikujejo sami, prav tako je za obuditev večine domenskih končnic potrebno plačati.

Stroški, povezani z obuditvijo domene iz karantene, so lahko izredno visoki – govora je o 10-kratniku cene registracije domene ali celo še več. Kot smo že zapisali, strošek zavisi od posameznega vrhnjega registrarja oziroma od domenske končnice.

Ko je domena v karanteni, spletna stran ne deluje, prav tako je onemogočeno pošiljanje in prejemanje elektronske pošte na e-poštne predale, vezane na domeno.

Kot že omenjeno, so pravila za različne domenske končnice zelo različna, hkrati največkrat tudi precej zapletena, in ker so stroški za povrnitev domene lahko zelo visoki, je vsekakor izjemno pomembno, da domeno podaljšate pravočasno. Ne pustite, da le-ta preide v stanje karantene oz., kot velja za nekatere druge domenske končnice, v nedefiniran status, saj si boste s tem nakopali težave in nepotrebne stroške.

Pravila vrhnjih registrarjev
Pravila vrhnjih registrarjev so si med seboj različna.

Vsak dober registrar vas bo o poteku domene opozoril dovolj zgodaj, v večini primerov mesec dni, teden dni ter nekaj dni pred potekom. Opozorila boste prejeli na elektronski naslov, ki ste ga vnesli ob registraciji domene. Če tega e-naslova ne uporabljate več, nikar ne pozabite tega sporočiti vašemu registrarju oz. podatkov spremeniti v svojem naročniškem centru.

Priporočamo vam, da domeno podaljšate že ob prvem prejetem obvestilu, saj nikoli ne veste, ali boste prihodnja obvestila po naključju spregledali ali ne. Prav tako vam svetujemo, da se dogovorite za podaljšanje domene za daljše obdobje, še posebej v primeru, ko ste prepričani, da boste s svojim spletnim projektom nadaljevali več let.

Vam registrar na elektronski naslov, ki ste ga vnesli ob registraciji domene, ne pošilja obvestil? Potem se nikar ne obotavljajte in poiščite zanesljivega registrarja!

Ne spreglejte