29 Nov 2022
Domenske končnice

Investicija v domeno ME – se splača?

Investicija v domeno ME – se splača?

Registracija domene nam dopušča malo morje možnosti. In ko ima človek na voljo veliko alternativ, se precej težje odloči, kaj na koncu izbrati. Pri domeni je daleč najtežja odločitev glede samega imena domene, saj mora biti le-to povezano z našo dejavnostjo, jedrnato in predvsem udarno, da si ga človek hitro zapomni. Poleg izpolnjevanja vseh teh kriterij pa je težava tudi v veliki zasedenosti domen, saj so najboljša imena že zdavnaj registrirana. Predvsem v kombinaciji s popularnimi domenskimi končnicami, kot so COM, NET in, za spletne strani v slovenščini, tudi SI.

Domenska končnica ME
ME – zanimiva domenska končnica

A puške ne gre prehitro vreči v koruzo, saj nismo omejeni zgolj na naštete tri končnice. Ena izmed ‘nadomestnih alternativ’ je tudi domenska končnica ME, katere se poslužuje vse več spletnih uporabnikov. In nekaterim to uspeva več kot uspešno. Razlog za to je predvsem v tem, da je z registracijo domene ME precej lažje izpolnjevati kriterij udarnosti in lahke zapomnljivosti. S končnico ME lahko namreč zelo izvirno, pogosto tudi duhovito, kombiniramo domensko ime. Kako? Na primer takole:

  • objemi.me / zapelji.me / spoznaj.me – npr. za ‘dating’ portal
  • podari.me / obdari.me – npr. za spletno trgovino z rojstnodnevnimi darili
  • preveri.me – npr. za spletno stran, kjer je možno preverjati nosilce domen
  • zavrti.me – npr. za spletno stran plesnega kluba
  • ozdravi.me – npr. za spletni portal z nasveti s področja medicine

ME – Montenegro

Registracija ME domene
Prek vrhovnega registrarja doMEn je registriranih že več kot 800.000 .me domen.

Ste vedeli, da domenska končnica ME pripada Črni gori? Res je, vse nacionalne domene so sestavljene le iz dveh črk, in tudi pri ME ni prav nič drugače. Glede na to, da se končnico naravnost odlično da kombinirati tudi z angleškimi domenami (npr. hug.me, show.me, excuse.me, follow.me, spot.me, …), bi lahko rekli, da je črnogorski vrhovni registrar (doMEn) imel veliko srečo, da je v upravljanje prejel tako zanimivo domensko končnico. Gre namreč za eno izmed najbolj priljubljenih nacionalnih oz. državnih vrhnjih domen.

Sta SI in COM zasedeni? Nič zato.

Bodite drugačni. V množici SI, COM in NET domen boste z registracijo domene ME vsekakor izstopali iz povprečja. Vse, kar potrebujete, je dobra ideja za domensko ime ter seveda tudi dobra poslovna ideja. Naredite načrt, zapišite cilje ter roke, registrirajte domeno in se lotite dela. Pri tem ne pozabite na oglaševanje, saj bo vaš spletni naslov s pomočjo aktivne promocije precej hitreje ljudem postal dobro znan.

Izstopanje iz povprečja
Bodite drzni in izstopajte od povprečja!

Podajmo za konec še odgovor na vprašanje, če se investicija v domeno ME splača. Vsekakor. A kot že zapisano, si boste morali izmisliti ime, ki bo šlo dobro v uho, hkrati pa bo spletnim uporabnikom že takoj dalo vedeti, s katero dejavnostjo je spletno mesto povezano.

Ne spreglejte