29 Nov 2022
Registracija domene

Prenos domene .si

Prenos domene .si

Vas je trenutni registrar, pri katerem imate registrirano .si domeno, razočaral? Ste ugotovili, da vam drug registrar nudi enako ali celo boljšo storitev po mnogo nižji ceni? Potem je čas, da se odločite za prenos domene. Postopek je zelo enostaven, potrebno pa je poudariti, da je od 3. novembra 2015 sam postopek nekoliko spremenjen.

Najprej si poglejmo, kako je bilo pred omenjenem datumom. Prej je bilo prenos .si domene možno speljati na dva načina – s potrditvenim elektronskim sporočilom ali z EPP kodo. Možnost prenosa s potrditvenim elektronskim sporočilom ni več možna, sicer pa je postopek potekal tako, da je nosilec domene o želji prenosa obvestil bodočega registrarja, ta pa je sprožil postopek. Nosilec domene je na elektronski naslov prejel obvestilo s povezavo, prek katere je lahko prenos .si domene potrdil.

Prenos .si domene
Prenos .si domene ni več mogoč s potrditvijo e-poštnega sporočila.

Od predvčerajšnjim, torej od 3. 11. 2015, pa je prenos možen zgolj še z geslom. V praksi se najpogosteje uporablja izraz EPP koda, včasih pa tudi EPP geslo, avtorizacijska koda ali angleški izraz »auth info«. Gre za geslo, ki ga nosilec domene pridobi pri trenutnem registrarju, nato pa ga sporoči bodočemu, da ta lahko opravi prenos domene.

Kako poteka postopek?

Najprej se obrnite na obstoječega registrarja, ki vam bo povedal, kje in kako nastavite EPP geslo, lahko pa vam geslo posreduje kar on. Če ne želite, da vaš trenutni registrar pozna geslo, ga lahko tudi šifrirate. Na tej strani lahko vpišete poljubno geslo, orodje pa vam bo ponudilo šifrirano SHA-256 kodo.

Auth info kalkulator
V zgornje okence vpišite želeno geslo in kodo iz drugega okenca posredujte registrarju.

To kodo sporočite trenutnemu registrarju ali pa domeno v nadzorni plošči posodobite kar sami. Ko boste to opravili, vam preostane le še to, da novemu registrarju sporočite novo EPP kodo. Tokrat v nešifrirani obliki. To je vse, za prenos domene .si bo poskrbel vaš bodoči registrar.

Zakaj prenos domene prek elektronske pošte ni več mogoč?

Pravila glede upravljanja vrhnje .si domene določa ARNES. Vrhovni registrar, kot mu pravimo, se je odločil, da je prenos možen le še s posredovanjem EPP kode, to pa zato, ker je na ta način postopek opravljen hitreje, obenem pa je tudi bolj varen. To sta glavni dve prednosti, na kateri je opozoril vrhovni registrar.

Kako dobiti EPP kodo, če ne veste, kje je registrirana domena?

Če ste pozabili, kje ste pred leti registrirali domeno, lahko ostanete brez skrbi. Obiščite spletno stran www.preveri.si in v polje vpišite svojo domeno. Poleg podatkov o nosilcu boste našli tudi informacijo o tem, kje je bila domena registrirana. Nato v Google vpišite naziv registrarja in našli boste njegovo spletno stran, na strani registrarja pa boste zagotovo našli tudi njegov elektronski naslov. Seveda pa se v primeru težav lahko obrnete tudi na bodočega registrarja, ki vam bo z veseljem priskočil na pomoč.

Ne spreglejte