29 Nov 2022
Podaljšanje domene, Registracija domene

Registracija, podaljšanje in prenos domene

Registracija, podaljšanje in prenos domene

Ko govorimo o domenah, se pogosto pojavljajo trije izrazi: registracija domene, podaljšanje domene in prenos domene. V nadaljevanju vam bomo izraze podrobneje predstavili, da bo povsem jasno, za kaj točno pri čem grem.

Registracija domene

Domena oziroma, laično rečeno, spletni naslov, je prva stvar, ki priča o spletni strani, in ravno zato igra veliko vlogo pri odločitvi za lastno spletno stran. Ime oziroma naslov vaše strani mora biti povezan z vašo dejavnostjo, prav tako pa mora skrbeti za to, da bo prepoznavno – tako ljudem kot spletnim iskalnikom.

Registracija domene
Registracija domene

Najboljša je torej registracija domene po enem od sledečih treh principov:

  • Če se odločate za spletno stran za že uveljavljeno blagovno znamko ali podjetje, je najbolje, da vrhnja domena vključuje ime te znamke oziroma podjetja.
  • Kadar se odločate za popolnoma nov začetek, se vam lahko obnese registracija domene, katere ime je povsem novo. Res, da se ga morajo ljudje še naučiti, a tako si daste možnost, da bo vaša znamka nekaj posebnega ter bo izstopala od vseh ostalih.
  • Kadar naj bi bila registracija domene namenjena neki splošni tematiki, je najbolje izbrati domeno, ki vključuje ključno besedo za to tematiko.

Zaradi kakovostne storitve, ugodne cene in odlične podpore vam priporočamo, da registracijo domene opravite pri NEOSERV.

Podaljšanje domene

Registracija domene se lahko uredi za različno dolgo časovno obdobje, za našo domeno .si tudi za obdobje petih let, najpogosteje pa se odločimo za registracijo v trajanju enega leta. Ob preteku tega obdobja je potrebno podaljšanje domene, na katerega nas registrar običajno opozori prek elektronske pošte.

Podaljšanje domene je povsem enostavno – dejansko je potrebno zgolj plačati račun in potrditi podatke. Kaj pa, če smo pri tem nerodni in zamudimo rok? Nič hudega, kajti pretečene domene niso takoj na voljo trgu, temveč najprej pristanejo v tako imenovani karanteni. Dokler so v njej, imate še vedno možnost, da domeno ponovno aktivirate – in šele potem, če se za podaljšanje domene resnično ne zmenite, je ta na voljo drugim.

Kaj preostane vam? Odkup domene nazaj od kupca, ali pa registracija domene z drugim naslovom.

Prenos domene

Ob podaljšanju se marsikdo odloči tudi za prenos domene, na primer s fizične osebe na podjetje, če je spletno stran pričel kot zasebnik, nato pa je iz nje nastala dejavnost. Tudi prenos domene, tako s fizične na pravno osebo, kot med pravnimi ali fizičnimi osebami (na primer ob prodaji spletne strani) je povsem enostaven. O prodaji oziroma prenosu morata soglašati obe strani in o svoji želji obvestiti registrarja, ta pa potem prek vrhovnega registrarja spremeni »lastništvo«.

Prenos domene
Prenos domene

Prav tako je možno zamenjati samega registrarja, kar se precej pogosto dogaja predvsem v primeru, da želi lastnik domene imeti vse domene na primer pri istem registrarju v tujini, zato tudi pri nas registrirane domene prenese – ali pa ravno obratno, tudi v tujini registrirane domene lahko prenese k nam.

Ne spreglejte